Technologické centrum Praha

A jak chutná nanonutella nebo sušenky s příchutí skutečného železa ? Ochutnáme v dalším díle seriálu o nanotechnologiích

...známe cenu myšlenky

Publikováno: 04.09.2019 Zdroj: ČRo Plus - Ranní Plus (7:24 - 7:27:40)

A jak chutná nanonutella nebo sušenky s příchutí skutečného železa ? Ochutnáme v dalším díle seriálu o nanotechnologiích

A jak chutná nanonutella nebo sušenky s příchutí skutečného železa ? Ochutnáme v dalším díle seriálu o nanotechnologiích

V seriálu ČRo o nanotechnologiích s redaktorem Petrem Kološem hovořila Lenka Hebáková (TC) o projektu GoNano.

PK: Výzkumu nanotechnologií se kromě Španělů věnují také Češi. Pokračuje Lenka Hebáková (TC)
LH: Na tomto projektu se podílí deset zemí v Evropě, my jako Technologické centrum jsme zodpovědné za českou část a za část potravin, protože jsme jednou z pilotních zemí. My jsme s experty v potravinářství identifikovali tři oblasti - první jsou chytré potravinové obaly, druhé nanofiltry a třetí oblastí jsou potraviny nového typu.

PK: A protože o potravinách už jsme mluvili, věnujme se obalům.Ty by na základě magnetických nanočástic a monitoringu mikroflujdního systému uvnitř obalu měly umět rozeznávyt patogenní bakterie. Obal poraviny by na základě barvy obalu dal najevo kdy je potřeba obsah vyhodit a kdy je ještě bezpečně k jídlu. To by mohlo znamenta omezení plýtvání, protože jídlo se často vyhazuje preventivně, hned po skončení doporučeného data spotřeby. Obsah přitom ještě závadný být nemusí.Tomuto výzkumu se věnují např. na pražské Vysoké škole chemicko technologické.
LH: Když ta potravina má projít, tak vám to může ukázat pomocí nějakých senzorů jakým způsobem to projde, kdy a jestli je potravina stále dobrá nebo není, a pokud je prošlá a zároveň už skutečně není ke konzumaci, tak se vám to zobrazí na nějaké stupnici na chytrém obalu.
................Petr Kološ, ČRo Plus

Zvukový záznam na ČRo PLUS je k dispozici na tomto odkazu:

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus/20/2019-09-05 (7:24 - 7:27:40)

Níže také v příloze záznam v mp3 (od 2:42 minuty)