Technologické centrum Praha

Jak moc se plýtvá v rychlém občerstvení a jídelnách? Terénní výzkum přinesl přesná data

...známe cenu myšlenky

Publikováno: 29.08.2019 Zdroj: Radio Wave

Jak moc se plýtvá v rychlém občerstvení a jídelnách? Terénní výzkum přinesl přesná data

Jak moc se plýtvá v rychlém občerstvení a jídelnách? Terénní výzkum přinesl přesná data

Jak moc se v České republice plýtvá ve veřejných jídelnách a rychlém občerstvení? Tím se zabývá výzkumný projekt Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování, který dostal název RedPot. Data z výzkumu ukazují, že z 1 kilogramu připraveného jídla přijde nazmar v průměru 11 localhost.

Terénní část výzkumu se uskutečnila na pobočkách dvou fastfoodových řetězců a jednoho provozovatele závodních jídelen. Celkem vybrané pobočky v období sběru dat navštívilo
70 252 zákazníků, pro které tady připravili 37,4 tuny jídel a nápojů....

....„Teď pracujeme na individuálních doporučeních, jak snížit plýtvání potravinami, pro ty řetězce, které se do projektu zapojily. Dalším výstupem pak bude veřejně přístupný obecnější manuál nebo příručka, která bude určena všem firmám nebo provozovatelům stravovacích zařízení, kteří se o tohle téma zajímají,“ popisuje Lenka Hebáková z Technologického centra AV.

Celý text a záznam rozhovoru je k dispozici na tomto odkazu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O tématu plýtvání potravinami, které řeší projekt RedPot, informovala také Česká televize - zde (videa na ČT nelze přehrát v Internet Exploreru)

nebo portál pro aktivní seniory i60.cz - zde. 

Výsledků výzkumu si dále všiml portál Náš region - viz zde.